Rödbets- och chokladkaka

Rödbets- och chokladkaka
15 min.
285 kcal
SteviaSweet Lättströ



Ingredienser för 10 portioner

 
100 g mörk choklad
50 g smör
200 g rödbetor
2 1/2 dl SteviaSweet Lättströ
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
3 ägg

Glasyr
100 g mörk choklad
50 g mjölk
2 msk hackad mandel
Tillbaka

Gör så här 


Värm ugnen till 175 °C.

Smält chokladen och smöret på låg effekt i mikrougn. Skala rödbetorna och riv dem fint med rivjärnet. Blanda ihop alla torra ingredienser.
 
Vispa de rumstempererade äggen till ett fluffigt skum. Tillsätt blandningen av choklad och smör till de uppvispade äggen och blanda till en jämn smet. Blanda ihop de torra ingredienserna och de rivna rödbetorna till blandningen. Häll degen i smord form försedd med bakplåtspapper och med löstagbar botten (ø 20 cm).

Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Sänk ugnens temperatur till 150 °C, fortsätt grädda ytterligare 20-25 minuter. Förbered glasyren medan kakan svalnar.

Smält chokladen till glasyren på låg effekt i mikrougn. Koka upp mjölken och tillsätt till den smälta chokladen. Blanda till en slät smet.

Sprid ut glasyren över den svalnade kakan och dekorera med hackad mandel.
Näringsvärde per portion
285 kcal
1197 kJ
7.5 g Protein
27 g Kolhydrater
16 g Fett