Cheesekake med yogurt och blåbär

Cheesekake med yogurt och blåbär
30 min.
252 kcal
SteviaSweet CrystalIngredienser för 4 portioner

Botten
150 g digestive-kex
75 g smör

Fyllning
5 gelatinblad
150 g blåbär
1 dl kallt vatten
2 dl fettfri grekisk yoghurt
200 g okryddad färskost
1/2 dl SteviaSweet Crystal
1/2 vaniljstång

Dekorering
1 gelatinblad
1/2 dl kallt vatten
1/2 vaniljstång
1 msk  SteviaSweet Crystal
100 g blåbär       
Tillbaka

Gör så här 


Finfördela kexen i matberedaren eller lägg kexen i en plastpåse och krossa med en kavel. Smält smöret och blanda ihop det med kexsmulorna. Tryck ned blandningen i en form med löstagbar botten (Ø 20 cm) som är försedd med bakplåtspapper. Ställ formen på ett kallt ställe.
 
Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten. Mixa blåbären och 100 ml vatten med en stavmixer eller i en köksmaskin. Klyv vaniljstången på längden och ta bort fröna med en kniv. Spara hälften för dekorationsgelén.
 
Blanda ihop grekisk yoghurt, färskost, SteviaSweet Crystal, hälften av vaniljen och hälften av blåbärspurén. Använd en elvisp för att göra blandningen jämn.
 
Krama överflödigt vatten ur gelatinbladen tills de är torra och tillsätt dem i den kvarvarande blåbärspurén. Värm blandningen i mikron eller kastrull så att gelatinbladen smälter. Häll den varma purén som en tunn stråle i ostmassan under ständig omrörning. Häll massan i skålen och låt den stelna på ett kallt ställe i minst 4 timmar eller över natten. Tårtan smakar som bäst nästa dag.
 
Dekorera kakan när den har stelnat ett par timmar. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp vanilj och vatten. Krama överflödigt vatten ur gelatinbladen tills de är torra och tillsätt dem till det heta vattnet. Tillsätt blåbären och SteviaSweet Crystal. Lägg upp purén på tårtan och låt stelna.

TIPS! Tårtan kan också bakas med hallon eller körsbär.
TIPS! Dekorationsgelén kan ersättas med färska bär.

Näringsvärde per portion

252 kcal
1060 kJ
5.5 Protein i g
20 Kolhydrater i g
17 Fett i g