Vaniljsockerkaka med rabarberkompott sockerfri

15 min.
191 kcal
SteviaSweet Crystal

Den här vanilj-sockerkakan med rabarberkompott och Stevia med en lätt doft av rosmarin har du aldrig smakat maken till. Eller hur?

Näringsvärde per portion

191
kcal
802
kj
5.5
Protein
16.5
Kolhydrater
11.5
Fett
121
Insparade kcal

 

  1. Smörj och strö en avlång kak- eller brödform (kapacitet ca 1 l) med mjöl.
  2. Värm ugnen till 175 grader.
  3. Nyp för hand ihop smör, mjöl, SteviaSweet Crystal, vanilj och bakpulver till en grynig massa. Blanda ihop gräddfil och äggen. Häll hälften av gräddfilsblandningen in i mjölblandningen och blanda smeten jämn med en handvisp. Upprepa med resten av bladningen.
  4. Häll degen in i formen, jämna ut ytan och ställ kakan in i ugnen. Grädda kakan i ca. 30 minuter. Sänk ugnens temperatur till 150 grader, fortsätt grädda ytterligare 20-25 minuter. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna en liten stund innan du tar ut den ur formen.
  5. Skölj och skär rabarbern i bitar på ungefär en centimeter. Mät upp vatten, SteviaSweet Crystal, Vegegel och vanilj i en platt kastrull. Koka upp under ständig omrörning. Lägg till rabarbern och koka blandningen på låg värme under lock i cirka 10-15 minuter eller tills rabarbern är mjuk. Flytta kastrullen åt sidan från spisen, lägg till kvistarna med rosmarin och låt dra sig i 15 minuter.
  6. Servera kakan som dessert. Skär kakan i bitar och dekorera med yoghurt och rabarberkompott.
     
Back

Kaka

100 g smör
4 dl vetemjöl
1 dl SteviaSweet Crystal
1/2 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
3 ägg
100 g gräddfil

Rabarberkompott

400 g rabarber
1 1/2 dl vatten
90 g SteviaSweet Crystal
1 påse Vegegel
1 tsk vaniljpulver
2 kvistar rosmarin

Servera med

200 g fettfri grekisk yoghurt
Back