Jordgubbstårta, sockerfri

15 min.
303 kcal
SteviaSweet Lättströ

Himmelsk kulinarisk njutning: en sockerfri jordgubbstårta – lätt som ett moln, med en fruktig botten av bananer och äppelmos.

Näringsvärde per portion

303
kcal
1273
kj
9
Protein
35.5
Kolhydrater
14
Fett
88
Insparade kcal

Gör så här sockerfri

  1. Förvärm ugnen till 175 grader. Smörj en kakform och pudra med mjöl. (Ø 20 cm)
  2. Mixa bananen och blanda med äppelmoset. Vispa de rumsvarma äggen till skum. Tillsätt fruktpurén i små portioner, vispa hela tiden.
  3. Blanda de torra ingredienserna med varandra och häll i äggskummet i flera portioner. Knåda försiktigt degen jämn. Fördela degen i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 30–35 minuter. Testa då och då med en tandpetare om tårtbotten är genomgräddad. Ta ut den ur ugnen och låt den svalna.
  4. Vispa grädden. Tillsätt kvarg. Smaka av med vanilj och SteviaSweet Lättströ.
  5. Snoppa och halvera eller kvarta jordgubbarna.
  6. Dela tårtbotten i två delar. Stänk över lite mjölk.
  7. Fördela kvargblandningen och jordgubbarna på botten. Sätt på den övre delen av botten. Bred även ut kvargblandningen på den övre plattan, men inte på kanterna. Dekorera med jordgubbar, myntablad och ätbara blommor precis före servering.

Tips: Om du vill att tårtan ska bli högre, tillred dubbla mängden deg och grädda i två formar.

Ingredienser för 6 portioner

1 banan
1 dl sockerfritt äppelmos
3 ägg
1 1/2 dl vitt mjöl
1 dl SteviaSweet Lättströ
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk mald kardemumma

För formen

Smör
Vitt mjöl
1/2 dl mjölk

Fyllning och glasyr

1 1/2 dl vispgrädde
150 g kvarg
1 tsk äkta vaniljpulver
SteviaSweet Lättströ
400 g färska jordgubbar

För dekoration

Mynta eller citronmeliss, ätbara blommor