Cheesekake med yogurt och blåbär

30 min.
252 kcal
SteviaSweet Crystal

Kanske världens finaste cheesecake. I alla fall den godaste: med yoghurt, blåbär och den lätta sötman från SteviaSweet.

Näringsvärde per portion

252
kcal
1060
kj
5.5
Protein
20
Kolhydrater
17
Fett
NULL
Insparade kcal

Gör så här

Finfördela kexen i matberedaren eller lägg kexen i en plastpåse och krossa med en kavel. Smält smöret och blanda ihop det med kexsmulorna. Tryck ned blandningen i en form med löstagbar botten (Ø 20 cm) som är försedd med bakplåtspapper. Ställ formen på ett kallt ställe.

Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten. Mixa blåbären och 100 ml vatten med en stavmixer eller i en köksmaskin. Klyv vaniljstången på längden och ta bort fröna med en kniv. Spara hälften för dekorationsgelén.

Blanda ihop grekisk yoghurt, färskost, SteviaSweet Crystal, hälften av vaniljen och hälften av blåbärspurén. Använd en elvisp för att göra blandningen jämn.

Krama överflödigt vatten ur gelatinbladen tills de är torra och tillsätt dem i den kvarvarande blåbärspurén. Värm blandningen i mikron eller kastrull så att gelatinbladen smälter. Häll den varma purén som en tunn stråle i ostmassan under ständig omrörning. Häll massan i skålen och låt den stelna på ett kallt ställe i minst 4 timmar eller över natten. Tårtan smakar som bäst nästa dag.

Dekorera kakan när den har stelnat ett par timmar. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp vanilj och vatten. Krama överflödigt vatten ur gelatinbladen tills de är torra och tillsätt dem till det heta vattnet. Tillsätt blåbären och SteviaSweet Crystal. Lägg upp purén på tårtan och låt stelna.

TIPS! Tårtan kan också bakas med hallon eller körsbär.
TIPS! Dekorationsgelén kan ersättas med färska bär.

Back

Ingredienser för 4 portioner

Botten

150 g digestive-kex
75 g smör

Fyllning

5 gelatinblad
150 g blåbär
1 dl kallt vatten
2 dl fettfri grekisk yoghurt
200 g okryddad färskost
1/2 dl SteviaSweet Crystal
1/2 vaniljstång

Dekorering

1 gelatinblad
1/2 dl kallt vatten
1/2 vaniljstång
1 msk SteviaSweet Crystal
100 g blåbär
Back