Sockeralternativ

Många människor ser socker som ”vitt gift”. I flera år har nutritionister, läkare och forskare varnat för att vi måste minska vår sockerkonsumtion avsevärt. Men hur skadligt är socker egentligen? Finns det hälsosamma alternativ? Och hur använder vi sockeralternativ? Vi skulle vilja ge dig några svar på dessa frågor.

Hur ohälsosamt är socker?

Vanligt använt hushållssocker (sackaros) består av glukos och fruktos. Det används inte bara i sin granulära form för att söta te, kaffe och kakor, utan det finns också i otaliga livsmedel, inklusive sådana du inte skulle misstänka, som knäckebröd. Att konsumera stora mängder socker under en längre tid kan leda till sjukdomar.

Till skillnad från protein, fett och komplexa kolhydrater från fullkornsprodukter eller grönsaker är det glukosen i hushållssockret som snabbt driver blodsockernivån genom taket. Glukosen som konsumeras med vår mat och dryck motsvarar blodsockret – båda är monosackarider (enkla sockerarter). Den får inte, som är fallet med laktos, som är en disackarid, först delas; snarare tar den sig direkt in i blodomloppet. På så sätt orsakar det att bukspottkörteln plötsligt producerar insulin. Om vi tillåter denna blandning av höga blodsockernivåer och för mycket insulin att inträffa gång på gång, kan resultatet inkludera en hel rad negativa konsekvenser: tillsammans med fetma kan högt blodtryck och höga kolesterolnivåer uppstå.

Diabetes, nedsatt syn, hud- och tarmsjukdomar och kranskärlssjukdomar är bara några av de sjukdomar som ofta förknippas med överdriven konsumtion av socker. Det är därför Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar en betydande minskning av sockerkonsumtionen.

• WHO rekommenderar ca. 25 gram (≙ 6 teskedar) per dag. [2]

• Men konsumtionen av socker per capita i Tyskland ligger på mellan 90 och 100 gram (≙ 22 till 24 teskedar) per dag.[1]

Studier på ämnet sockerkonsumtion är faktiskt inte nya på något sätt. 1972 publicerades den banbrytande boken «Pure, White and Deadly» av Dr John Yudkin där han beskriver konsekvenserna av överdriven sockerkonsumtion. Vid tidpunkten för publiceringen var Dr John Yudkin decennier före sina kollegor när det gäller vetenskapliga rön i ämnet.

Vilka sockerersättningsprodukter finns det?

Antalet alternativa sötningsmedel har ökat markant de senaste åren och de är uppdelade i konstgjorda och växtbaserade sockerersättningsmedel. Till exempel är aspartam ett konstgjort sockerersättning. Stevia, å andra sidan, är tillsammans med kokosblomsocker ett växtbaserat sockerersättning. Oavsett om det gäller sirap, pulver eller tabletter – respektive produkter finns i olika former, vilket gör det lättare att dosera sötningsmedlet.

Vår SteviaSweet innehåller sötningsmedel som kommer från steviaväxten, och vi erbjuder även denna produkt i olika doseringsformer. Tabletter är en mycket praktisk form för att söta te eller kaffe. Medan den som Flydende är idealisk för att söta dina desserter, som krämer eller glass. SteviaSweet Crystal är en allrounder, och passar till alla typer av efterrätter, såväl som till drinkar. Lättströ kan användas till alla sorters läckerheter, eftersom du både enkelt kan strö det över desserter, flingor och frukt och använda det vid matlagning och bakning.

Innehåller sockeralternativ kalorier?

Oavsett om det är syntetiska sötningsmedel eller naturliga produkter: När det kommer till kalorier finns det stora skillnader mellan de enskilda typerna av sockeralternativ, även med små mängder. Faktum är att det ofta är svårt att behålla överblicken. Vi har därför jämfört de mest kända produkterna åt dig. Här är en baslinje för dina jämförelser: hushållssocker har 387 kcal per 100 g.

SockerersättningKalorier per 100Sötande effekt
Kokosblomsocker388 kcal0.8
Palmsocker400 kcal0.7
Lönnsirap265 kcal0.7
Rissirap315 kcal0.7
Honung306 kcal0.8
Honung304 kcal1.4
Datum282 kcal0.8
Stevia0 kcal200
Aspartam400 kcal200
Xylitol / Björksirap240 kcal0.8
Erytritol20 kcal0.7
Maltitol210 kcal0.75

Sockerersättning för diabetiker

Personer som lider av diabetes mellitus, mer känd som diabetes, måste ägna särskild uppmärksamhet åt balanserad kost. Och socker spelar en viktig roll: eftersom socker har en betydande inverkan på blodsocker och insulinnivåer, är det sockeralternativen som kan hjälpa till att göra vardagen hälsosammare. SteviaSweet-produkter gör att diabetiker inte behöver gå miste om söt smak.

Bakning med sockerersättning

En födelsedagstårta, muffins till kontoret eller tårta till trädgårdsfesten: bakning är något för alla, överallt och när som helst. De flesta recept innehåller dock användningen av hushållssocker (vitt eller farinsocker), som fungerar något annorlunda än sötningsmedel. För att säkerställa att du kan baka utan problem när du använder sockerersättningar har vi tagit fram specialformulerade recept med det naturliga alternativet SteviaSweet Crystal.

Det mångsidiga sötningsmedlet, SteviaSweet Crystal, består av erytritol och stevia (eller stev)