Lust på sötsaker

Vissa möter honom varje dag. För andra är han en flyktig bekantskap. Han kommer förbi på eftermiddagen, men ofta även natten. När han väl har gjort sig hemmastadd är det svårt att bli av med honom. Denna envisa kille går under namnet matsug. Han får oss att kasta oss över maten. Men har han någon favoritmat? Och var kommer han egentligen ifrån? Finns det några sätt att driva bort honom? Och om han inte vill ge sig av, hjälper då läkaren till? Vi undersöker frågorna åt dig och har några tips för dig.

Vad betyder matsug?

Matsug innebär att vi har ett ovanligt starkt behov av att äta något salt, fett eller sött. Vår kropp använder sådana attacker av matsug, till exempel för att signalera till oss att den saknar viktiga näringsämnen. Hormonella förändringar eller sjukdomar kan också vara orsaken till matsug.

Varifrån kommer matsug?

Tonåringar känner matsug när de växer, kvinnor känner den under graviditeten och vi har nog alla mumsat i oss en chokladkaka av frustration – suget efter att äta vissa livsmedel kan ha många orsaker.

Om vi äter mycket kolhydrater påverkar det blodsockernivån. Den rusar då upp och ökar insulinutsöndringen – vilket gör att blodsockernivån sjunker kraftigt igen. Resultatet: åter igen lågt blodsocker och hungerkänsla. Ibland tror vi att vi är hungriga, när vår kropp i själva verket är törstig. Vårt tips: Drick ett stort glas vatten och se om det räcker.

Vilka typer av matsug finns det?

Sug efter sötsaker och kolhydrater

Ett riktigt begär efter tårta, choklad eller andra söta livsmedel är förmodligen den vanligaste typen av matsug. När kroppen har lågt blodsocker kräver den glukos för att kunna fortsätta fungera. En annan utlösande faktor för matsug kan vara brist på serotonin. (Eftersom denna signalsubstans påverkar vår sinnesstämning kallas den i dagligt tal för ”lyckohormonet”).

Sug efter något salt

Suget efter salt mat kan dölja ett allvarligt tillstånd i vår kropp, t.ex. högt blodtryck, diabetes eller sköldkörteldysfunktion. Stressiga livsomständigheter eller en ohälsosam kost kan också utlösa detta matsug. En speciell form av sug efter salt mat är ett starkt begär efter ost: Vi känner av det särskilt i stressiga faser av livet och vid kalciumbrist.

Matsug på kvällen

Detta matsug uppstår ofta när vår kropp har behövt avstå från för mycket under dagen: Kroppen är stressad, frisätter kortisol och får oss att äta allt vi kan komma över när vi har matsug.

Hur undviker jag matsug?

Vi har sammanställt några enkla tips och vanor som hjälper dig att stoppa matsuget eller undvika att det uppstår över huvud taget.

Måltider

Att äta regelbundet hjälper mot oändlig aptit. Bestäm fasta tider för måltiderna och håll fast vid dem. När din kropp har vant sig vid rutinen kommer hungerkänslorna att reglera sig själva.

Frukost

En av dina regelbundna måltider är – vilket säger sig självt – frukosten. Frukosten håller nämligen blodsockernivån stabil.

Är du sugen på något speciellt tidigt på morgonen? I vår receptdatabas hittar du otaliga läckra och hälsosamma frukostidéer.

Drycker

Vi förväxlar ofta törst med hunger. Ta därför alltid ett glas vatten först innan du äter något i all hast.

Rörelse

Sport förbränner kalorier, så vi känner oss hungriga efteråt. På lång sikt kan din träning dock dämpa din aptit. Regelbunden motion gör att hungerkänslorna normaliseras.

Proteiner

En proteinrik kost med kyckling, bönor eller kvarg hjälper till att förhindra att blodsockernivån går upp och ner. Det ger dig mer energi för hela dagen.

Varma drycker

Byt ut godis eller choklad mot en kopp te. I synnerhet grönt te eller pepparmyntste kan dämpa din aptit.

Medvetenhet

Hantera din hunger och var ärlig mot dig själv. Har du för närvarande lust att äta choklad eller något annat sött för att du är ledsen eller stressad? Ta reda på vad som kan ligga bakom sötsuget och fundera på om du verkligen vill äta något. Om du äter regelbundet kan du enkelt besvara frågan genom att titta på klockan.

När måste jag gå till läkaren om jag har matsug?

Om följande omständigheter föreligger rekommenderas ett läkarbesök: