Är stevia hälsosamt?

Stevia erhålls från bladen från växten Stevia rebaudiana som har sitt ursprung i Sydamerika. Människor där har använt den i århundraden på grund av dess extraordinära sötma. Steviabladens sötningskraft, steviolglykosiderna, bearbetas till sötningsmedlet stevia som i huvudsak härstammar från två ingredienser: steviosid och rebaudiosid A. Steviasötningsmedlet har inte bara en 200 gånger högre sötningskraft än socker – till skillnad från socker påverkar det inte våra blodsockernivåer.

Har stevia några hälsobiverkningar?

Steviolglykosiderna fick sitt EU-godkännande 2011 och deklareras i livsmedel som tillsats E 960. Som en del av godkännandeprocessen fick steviasötningsmedlet genomgå olika toxikologiska tester för att säkerställa att sockerersättningen varken är cancerframkallande eller genotoxisk och inte har några negativa effekter på det mänskliga reproduktionssystemet.  

För de enskilda livsmedelskategorierna gäller exakt definierade maximala användningsnivåer. Det så kallade ADI-värdet definierar mängden av ett ämne som är ofarligt för oss att inta varje dag under hela livet. För stevioglykosider är ADI-värdet 4 mg per kilo kroppsvikt. Med en kroppsvikt på 60 kg betyder det 240 mg stevioglykosider – en nästan absurt hög mängd som ingen skulle äta: Omräknat till socker blir det 120 kg socker per dag!

Vem passar sötningsmedlet stevia för?

Vanligt socker har stor inverkan på blodsockernivåerna. Detta är en av anledningarna till att många letar efter ett sockeralternativ. Men är stevia lämplig för alla eller finns det begränsningar?

Varken sötningsmedlet steviolglykosid, som vi använder i alla SteviaSweet-produkter, eller de andra rent vegetabiliska ingredienserna påverkar blodsocker- eller insulinnivåerna. På grund av detta erbjuder SteviaSweet-produkter den perfekta neutrala sötman som även personer med diabetes kan njuta av.

Gravida och ammande mödrar kan också utan några betänkligheter ersätta socker med stevia. Men en kvinnas näringsbehov förändras när hon är gravid eller ammar. Se därför till att du täcker det dagliga kaloribehovet med andra livsmedel och följ alltid din läkares anvisningar.

Det är ofarligt för barn att konsumera stevia. Dock rekommenderar vi inte produkten för barn under 3 års ålder, eftersom små barn och spädbarn har ett annat näringsbehov än barn över 3 år och vuxna.

SteviaSweet-sötningsmedel är laktosfria, veganska och glutenfria – det är därför ofarligt för personer med celiaki att konsumera dem. Eftersom SteviaSweet-produkterna är glutenfria kan de lätt brytas ner och bidrar, som del av en balanserad kost, till det allmänna välbefinnandet hos alla människor.

För- och nackdelar med steviaväxten

Det naturliga sockeralternativet erbjuder många fördelar, men också några potentiella nackdelar.

FördelarNackdelar
0 kalorierBrist på volym vid bakning
Lämplig för diabetikerDefinierat maxbelopp per dag
Orsakar inte kariesBitter eftersmak
Olika doseringsformerHögre pris än vanligt socker

Inte alla uppenbara svagheter uppfattas som sådana, och objektiva nackdelar behöver inte förbli bestående.

Vi på SteviaSweet har kommit på några idéer: I SteviaSweet Crystal, till exempel, ger kombinationen av stevia och erytritol tillräckligt med volym för bakning. Hur uppnår du perfekta bakresultat med SteviaSweet? Det kan du läsa här.

Alla har olika smaksinne. Vissa gillar till och med den lite lakritsliknande smaken av stevia. Våra produktchefer har ett nära samarbete med utvecklare över hela världen och är alltid måna om att väga in de senaste rönen och våra kunders behov för att kunna förse dig med den perfekta produkten av bästa kvalitet.

Varför betalar man egentligen så mycket mer för de flesta sockerersättningsprodukter med stevia än för vanligt socker? Steviolglykosiderna som erhålls från steviaplantan kan inte bara avnjutas som de är eftersom de är 200–300 gånger sötare. Bara en tesked skulle räcka till hela tårtan! Du skulle förmodligen ha svårt att hitta rätt dosering. För att hanteringen ska vara enkel för dig har vi bemödat oss för att få fram rätt doseringsform för varje applikation. För att göra detta var vi tvungna att berika de fina små glykosiderna från steviaplantan med bärsubstanser som erytritol. För att få den perfekta blandningen och homogeniteten genomgår de enskilda ingredienserna idag en mycket komplex blandningsprocess som garanterar den höga kvaliteten på våra SteviaSweet-produkter.