Om Stevia


Supermat från Sydamerika

Urinvånarna i Paraguay och Brasilien har vetat det länge: Stevia-örtens blad kan användas till att söta drycker och maträtter. I hundratals år har de använt örten, som de kallar för ”honungsört”, i te och maträtter. År 2008 godkändes sötningsmedlet steviolglykosid av det schweiziska livsmedelsverket. Två år senare lanserades SteviaSweet på marknaden och har sedan dess blivit allt mer populärt.
FI-SE-steviasweet-range-jpg.jpg


Från växt till produkt

Det är inte lätt att extrahera sötningsmedlet steviolglykosid ur Steviaörten. Därför tillämpas en invecklad metod med vilken man för det första, enkelt sagt, torkar bladen. Sedan renas och filtreras steviolglykosiderna. De kristalliserade och torkade steviolglykosiderna blandas med naturliga smakämnen. Detta sker eftersom stevia har en särskild smak, som vissa personer upplever som störande. När naturliga smakämnen tillsätts till SteviaSweet erhåller produkten sin balanserade sockerliknande smak.

Fördelarna med SteviaSweet

I motsats till socker innehåller SteviaSweet inga kalorier. En faktor som kan påverka din vikt. Redan när du ersätter mellan fyra och fem skedar socker per dag med SteviaSweet sparar du över 500 kalorier i veckan. Det motsvarar 3 kilo kroppsfett per år, som annars skulle uppstått på grund av socker. Stevia är emellertid inte bara unikt ur näringssynpunkt. Till skillnad från socker är det skonsamt för tänderna och höjer inte blodsockernivån. Alltså kan SteviaSweet användas av diabetiker, veganer, för low carb-kosthållning och av alla personer som vill minska sitt sockerintag.