Om Stevia


Supermat från Sydamerika

Urinvånarna i Paraguay och Brasilien har vetat det länge: Stevia-örtens blad kan användas till att söta drycker och maträtter. I hundratals år har de använt örten, som de kallar för ”honungsört”, i te och maträtter. År 2008 godkändes sötningsmedlet steviolglykosid av det schweiziska livsmedelsverket. Två år senare lanserades SteviaSweet på marknaden och har sedan dess blivit allt mer populärt.


Från växt till produkt

Det är inte lätt att extrahera sötningsmedlet steviolglykosid ur Steviaörten. Därför tillämpas en invecklad metod med vilken man för det första, enkelt sagt, torkar bladen. Sedan renas och filtreras steviolglykosiderna. De kristalliserade och torkade steviolglykosiderna blandas med naturliga smakämnen. Detta sker eftersom stevia har en särskild smak, som vissa personer upplever som störande. När naturliga smakämnen tillsätts till SteviaSweet erhåller produkten sin balanserade sockerliknande smak.
FI-SE-steviasweet-range-jpg.jpg